Runningtherapie

Somberheidsklachten, burn-outklachten, stress, slaapproblemen en overbelasting? Hardlopen (of beter: zachtlopen) helpt! Ook bij bepaalde angstklachten kan runningtherapie behulpzaam zijn. Je wordt 3 maanden lang begeleid in het opbouwen van een rustige duurloop die buiten plaatsvindt. In het begin wandelen we vooral, afgewisseld met een minuut joggen. Dit bouwen we heel langzaam verder op. Het gaat niet om de prestatie, maar om het feit dat je aanwezig bent en je lichaam en geest laat wennen aan deze lichte inspanning. Het liefst ben je nog niet getraind, zodat iedereen in de groep ongeveer hetzelfde niveau heeft.
Runningtherapie vindt plaats in een kleine en veilige setting, een groepje van maximaal 6 personen waarbij Martine Schouten, psychosomatisch fysiotherapeut, je vaste begeleider zal zijn.

Waarom hardlopen?
Het doel is om je mentale en lichamelijke fitheid te vergroten, je stemming te verbeteren en het vertrouwen in je lichaam weer terug te krijgen. Door regelmatig te bewegen op matig intensief niveau maakt het brein hormonen aan (o.a. endorfine) die je stemming positief beïnvloedt. Verder wordt je lichaam fitter en geeft het je zelfvertrouwen omdat je het zélf doet. 

Runningtherapie wordt steeds vaker aangeboden bij mensen met depressieve klachten. Het kent geen bijwerkingen zoals bij het gebruik van medicatie. Soms kan medicatie worden afgebouwd als je meer gaat bewegen. Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie en gaat natuurlijk altijd in overleg met de huisarts.

Praktisch:

  • Individuele intake (30 minuten). Hierin vraag ik naar je persoonlijke situatie, je lichamelijke en mentale klachten, medische achtergrond, hulpvraag en stellen we samen doelen op. Ook worden er enkele vragenlijsten afgenomen.
  • Week 1-6: 2 trainingen per week (2×1 uur)
  • Week 7-12: 1 training per week (1×1 uur)
  • Individuele evaluatie (30 minuten)

Naast de gezamenlijke trainingen krijg je het advies om zelf te trainen (uiteraard met persoonlijk advies), zodat je na afloop van de therapie gewend bent om zelf te lopen. Zo wordt de overgang van begeleid worden naar zelf lopen wat geleidelijker.

Mogelijk wordt de behandeling (deels) vergoed door de zorgverzekeraar, dit is afhankelijk van je verzekeringspakket.

Voor meer informatie over vergoedingen, of aanmelden voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek, klik op de aanmeldknop hieronder. Ook kan je mailen naar info@praktijk-vooruit.nl of bellen/Whatsappen naar 06-39182000.

Voor meer achtergrondinformatie over runningtherapie, zie https://www.allesoversport.nl/artikel/hardlopen-tegen-depressie/ en https://www.bewegenvoorjebrein.nl/psychische-klachten-verminderen/algemeen/verklaringsmechanismen/

Schuiven naar boven
Follow by Email
Facebook
LinkedIn
Instagram